"De weerelt is een speeltoneel; elck speelt zyn rol en krijght zyn deel."

Joost van den Vondel

't Speeltoneel 2

groep 2 in cirkel't Speeltoneel 2 (oudste tieners, 16, 17, 18 jaar), repeteert op de vrijdagavond van 20:15-22:30 uur.

Bij toneel is de tegenstelling tussen de letterlijke tekst en de ondertekst (wat je eigenlijk bedoelt te zeggen) heel belangrijk. Net als in de echte wereld natuurlijk. Hoe vaak zeg je niet tegen iemand: "Wat leuk dat je er bent", terwijl je eigenlijk het liefste hebt dat de persoon in kwestie opsodemietert? Meestal hoort de ander dan wel aan de toon dat de eigenlijke boodschap tussen de regels door moet worden gelezen, want mensen hechten veel meer belang aan non-verbale communicatie, dan aan verbale. Op toneel moet je daar mee leren bewust om te gaan. Vandaar veel oefeningen op dat gebied bij 't Speeltoneel 2.

Een ander groot deel van de repetities van 't Speeltoneel 2 wordt besteed aan een programma dat volop aandacht schenkt aan het kennismaken met de verschillende theatervormen.

 

Regisseur 

Bas van der Pluijm

Bas

Na ruim tien jaar speler en actief lid te zijn geweest van 't speeltoneel heeft Bas in 2016 de overstap naar regisseur gemaakt. Zijn opleiding tot audiovisueel vormgever, het spelen in twaalf producties en een cursus theater regie zorgen voor de kennis die hij nu kan gebruiken om een groep te begeleiden. Zijn regie debuut was een nieuwe versie van 'Macbeth' met groep 3, een productie waar hij erg trots op is. Hij vindt het interessant om op ieder moment een mooi plaatje op het toneel te hebben en om de spelers het publiek een andere wereld in te laten trekken.